Powered By Blogger

dilluns, 3 d’octubre del 2011

Cami ral de Vic a Olot

De Vic a Cantonigròs
 
Aquest camí va tenir la sort de que la carretera feta cap al 1910-20, va ser feta pel costat i no pel sobre. Així avui en dia podem fruïr d’ell, excepte al sortida de Vic que s’ha anat destruint.
I aquesta és una sortida ‘eixida’ feta el diumenge 2 d’octubre de 2011, un dia molt calorós.
Sortim de Vic per la zona Nord-Est
A la rotonda que hi ha al carrer Mare de Déu dels Munts, que envolta la ciutat, en part, agafem la carretera feta a finals del 2010, que porta al polígon de Malloles, després de passar un petit polígon, en 100 metres quan trobem una pista a la dereta en biaix, la seguim deixem el trencant a can Morgull i abans d’arribar a can Bruguer , agafem desseguida el camí que baixa cap al al Pont del Bruguer ,damunt el riu Gurri. 
Després del pont el camí d'Olot per l'esquerra i el de Girona per la dereta
Pont començat al 1348 (any de la pesta negre) i acabat el 1434. Pont que va donar servei tant al camí d’Olot, com al camí de Girona per les Guilleries, passant pel pont de Malafogassa. Passat el pont deixem el camí ral d'Olot a l’esquerra i anem cap a la dereta,   anant rectes en direcció est, cap a Folgueroles. Desseguida veurem enllà la Torre de Morgadès (s. XV) i arreglada, en canvi la casa s’esta caient.
La boira matinera de la Plana comença a deixar-nos, quan ens acostem a la torre d'en Morgadès

Abans de passar-la anem a la dereta per anar a la font del Desmai. Font que agafà renom perquè els diumenges matí i festes  de l’any1867  era el lloc escollit perquè Mossen Cinto Verdaguer, amb els lletreferits de l’Esbart de Vic, es trobessin per a recitar els poemes compostos durant la setmana.

140 anys abans, haguessim sentit poesies
Tornem enrera, a la pista, que passa a tocar la torre. Girem a la dereta per passar damunt l’eix, aquestes dates amb obres de desdoblament.Carretera que en el seu moment va tallar diversos camins i així  el següent pas , per on passa el camí ral és a 1 quilòmetre i mig a l’esquerra nostre.
Ja passat l’eix transversal, allà mateix a la Casa Nova dels Frares, deixem el camí de Girona per les Guilleries,que espero abans de dos any poder-ho recuperar; girem a l’esquerra i ens dirigim a Sant Jordi Puigselloses.
El dolmen de Puigseslloses, dona nom a la contrada
Turó amb molt bona vista sobre la plana i que te  unes grans lloses de fa 4000 anys, a més de l’ermita feta a s. XV,-1447- i on feren la missa nova, el Pare Coll (1836) i mossen Cinto (1870).I aquí un impas, al 1830 el Pare Coll anà de Vic a Girona , passà pel camí ral?per on?. Baixem i ens dirigim a l’esquerra per trobar el cami ral i el seguim cap a la dereta . Passem per sota el mas de Puigselloses, lloc on s'hostatjave el Pare Coll, passem també a tocar el mas Puigsec.Continuem, travessem la carretera que va a Sant Pere de Casserres. Arribem a Sant Pere de Roda, Roda de Ter a partir de 1805.
Sortim pel carrer de Balmes, amunt cap al coll de Roda, després baixem cap a les cases noves de les Masies de Roda, més enllà entreveiem sant Pere de Casserres. Estem al pla de Colom.
Qualsevol ombra, es ben aprofitada
Arribem a una depuradora, deixem el camí de Manlleu a l’esquerra i passem pel costat del filat del edificis,deixem un altre a l’esquerra.
Per l'esquera cap a Manlleu

Baixem a travessar un pont 
Un pont més al camí que la gent no el detecta
on trobem la casa del Pont i l’inici del recorregut de les Gorgues. Continuem amunt.Sortim a la carretera al llocde la benzinera. I desprésde tornar a baixar, ja comencem una pujada més decidiada abans d’arribar a Sant Maria de Corcó, L’Esquirol (686 metres). Poble nascut amb el camí al segle XVè. Nosaltres hi fem un recés, per adinar
Aquest cap de setmana s’hi celebra la 10na Fira del llibre de Muntanya
Aquest dia amb moltísssima calor sortirem del poble a 2/4 de 5. Ja passat el pont i amunt,
Després del pont comencem ja a pujar
travessem lacarretera de Tavertet I ens comencem a enfilar. Passem pel costat d’un hort amb pedres de dolmen

i una mica més amunt trobem el dolmen de Puisepedres
un petit turonet a la dereta i en plema pujada, per la qual cosa si anem amb el cap baix no el veurem. 
  Anem pujant, fins arribar al primer carrer de l’urbanitzció de Cantonigròs (915 metres),
Per l'urbanitzaciço entrem a Can Toni Prat, 'el Toni Gros'
Antoni Prat muntà aquella taberna al segle XVè i axií es quedà el nom. Ara  encara farem 1 quilòmetre per arribar al poble, sota l’escalfor del sol que va amenys , i ja al centre ens desviem cap a l’esquerra per a sortir alacarretera al lloc del restaurant de Can Planes. Lloc on finalitzem aquesta sortida. El camí continua per la carretera un troç per girar a la dereta i entrar al Collsacabra  


Per a veure la ruta i les fotos:
- http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2083237