Powered By Blogger

diumenge, 31 de juliol del 2011

El Camí dels Ventolanesos

El Camí dels Ventolanesos

El Camí dels Ventolanesos, és el que uneix el Collet de les Barraques amb Núria, passant per la Font de l’Home Mort, el Collet d’Estevenís, la Collada de la Font Alba i Núria. Era fet servir pels romeus de la Vall de Rigard. També s’havia fet servir com a camí d’abast, duent amb les mules, lloses, del Lloser de Planoles , per a fer la teulades al Santari de Núria. Potser és diu del Ventolanesos, perquè era el poble més aprop del Collet de les Barraques. Encara que els ventolanesos hi passaven, els altres pobles ho feien una mica més amunt, al lloc denominat Cogolia, trovant-se amb el camí un pel enllà.
Aquí agafem el camí dels Ventolanesos

Avui en dia la pista que hi ha cap a la Vacarissa, esborra el camí que passava una mica més avall. Aquest camí fou recuperat als anys 80 i marcat de blanc-groc als 90. Ja que s’havia ofert als GR-FEEC I aquests no ho havien acceptat. Però al 2006 els del Gr es varen posar sobre el tram cap a la Font de l’Home mort ja que a aquest camí s'hi feia manteniment, mentre que el seu s’anaba tapant de les branquesdels arbres, perque no el mantenien.
La font de l'Home mort, el Gr anava vall enlà

I al 2007 , per enveja, ja que hi passa força gent, s’hi posen a la resta del camí , fent-se els amos. I pintant o esborrant els senyals originals des de Núria fins a Font Alba, on algú ens va posar sobre avís  del fet. Ara part d’ell torna a estar amb els colors groc-blanc.
 El collet d'Estevenís, per ell passa el camí dels Ventolanesos, vers Nüria


Demostren ser esparvers que s’aprofiten de la feina d’altres. Gent que alctualment no hi son i que un bon dia dels 80 varen creure en la seva recuperació, que vaig fer, quan el vaig coneixèr
També al 2009 la Núria -Queralt , s'hi posaren la llastima esque hi posaren més pintura, enlloc de dir seguir els senals tals.
Quan es va fer la pista a Font Alba, amb poc temps va començar a fer-ho servir molta gent ja que cap a Núria era més planer encara que hi haguessin, també ara, que alguns s’en retornen amb el Cremallera , metre l’amo del cotxe s’en torna a peu.
 El camí sortint de la Font-Aba, resta molt fressat, per l'arribada de vehicles. Sembla que no sigui el mateix
 

I aquelles vegades que me veien passar amb el podall i me demanven si podia arreglar algún troç del camí. El camí era marcat tot de groc-blanc fins a Núria i damunt la Creu d’en Riba seguint les marrades, que ningú seguia. Uns senyals que en temps de boira havia salvat a més d’un i que encara serveixen per a tal.

Rupit-Taradell


És dissabte 14 de Novembre de 2009. Trec les sabatilles Vasque de la caixa, les penso fer servir, ho volia fer amb la Matagalls-Vic, però vaig fer servir les que tinc de fa un any, són un número 27. Jo havia començat amb un 28, després un 27 i 1/5 i m'havia quedat amb el 27, ja que se donen una mica. M'emprovo un mitjó amb la sabatilla i la noto molt justeta, m'ho torno a mirar i dic: no, les hauria d'haver fet anar abans, però no content començo a mirar i veig que amb les actuals no casen
M'ho miro més i veig que encara que són uns 27 (cm, m'agrada més aquesta unitat) quan les que tenia eren un EUR43, aquestes són 42 i a l'etiqueta de la caixa
així ho diu.No ho entenc, l'adequació de números europeus ja fa uns anys que se varen adequar. Les hauré de descanviar. A Andorra!. Cada vegada penso més en la possibilitat d'afegir-me als que compren a EEUU.
És diumenge nit , a les 4:30 de la nit toca el despertador, ve de fet s'engega la radio. Una mica d'exercici per despertar el cos, wader, una mica de coca amb suc de taronja Trec la mà a la finestra, conseqüència: una sola samarreta, les calces lleugeres d'excursió i els mitjons i sabatilles decidides feia poques hores, la motxilla  ja preparada, un petit entrepà amb gelatina de fruites, 3 panellets i alguna figa seca.
A ¾ de 5 ja estic surtin del garatge, a veure s'hi em trobaré als  mossos per fer-me perdre temps bufant, no els importa que marxis d’excursió, per sort no hi eren a la rotonda de el Perelló Ara estic a la" carretera" de Santa Coloma de Farners, i per arribar a l'eix transversal he de passar 7 rotondes., dic carreterra perquè abans si ho era, ara no sé comse diu .Quan passo el coll de Revell noto una baixada de temperatura, però i més avall arribant a Taradell, la temperatura és agradable són ¾ de 6.
 Penso:’ he arribat massa d'hora’, la meva intenció era agafar l'últim autobús a 2/4 de 7, així no hauria de dur un lot i hagués dormit més, agafo la jaqueta lleugera, al cotxe en porto dues , vaig al control imformació i després d'agafar la fitxa de control de pas m'hi poso a la cua, podia marxar amb l'autobus que hi havia, però això del llum!Hi ha un altra autocar esperant més avall i encara que d'hora, marxaré amb ell, quan s’acosta aquest autocar , per preferència arriba una furgoneta és posa on hi la cua, Porta  premsa, i bloca l'autocar que espera a darrera, després de força estona,tanquen les portes, pujant al vehicle per marxar, tots respirem, però ostres. les claus del cotxe no les trobem. PER DROPULS! poc després l'autobús li passa i aparca , pugem els que hi quebem. Varem estar almenys ¼ d’hora que va semblar mig hora
Per la carretera trobem altres autocars que tornen i també cotxes que deixan a participants, estalviant-se l’autocar.A Rupit encara és fosc, fitxem , el 710.
                                                         EL RECORREGUT

 És ¼ de 8 i a caminar seguint a d'altres de pla , pel carrer que porta  a Sant Joan de Fàbregues, algun any s' hi va baixar
Rupi

Ja deixades les últimes cases girem a la dereta per a enfilar-nos per un camí rost i  esgraonat, dins del bosc.Pujant avanço alguns i me quedo sol, no sento veus. A Rajols, s’acaba la pujadeta, que escalfa a tothom, ara ja soms a la la pista encimentada que ens durà a Taradell, i que surt per damunt de Rupit. Ara m’avança alguna gent i alguns encara els segueixo un temps, pugem lleugerament fins a la canal del Teix per començar a baixar, anant fent fotos. Aviat l'Avenc,
L'Avenc
 L'Avenç, una mirada enrera. Una masia plena d'història i al 2004 sofrí modificacions, ja  feta la nova pista que tragueren el camí per la casa. Me va impactar molt el canvi. Al 2004 la pista era feta nova i ara encimentada ,  per sort el ciment es “tou”, llavors la pista de Sant Joan de Fabregues ja ho era. El camí antic de carro  de vegades va per sota, a frec dels cingles i per sota el veiem estalviant revolts i alguns que hi passen, però li cal una estassada Vaig carregat de més i aprofito per descarregar, després d’apartar-me, rapidament. Ara un tram on jo i d’altres aprofitem per fer-hi fotos,
Anant cap a Tavertet, sensa la pista que va pel costat
les calces m'enceten l'entrecuix,1 hora després de sortir sóc a Tavertet,

Tavertet
 ja he suat força. un got de té i quatre galetes, continuo i m'afanyo per arribar al camí que baixa cap a la Riba,
A la sortida de Tavertet el 1er avituallament
Per aquí costa avançar, la llarga corrua de gent que hi ha
a Sau, avanço allà on puc, algú altra me segueix. Vigilo els maleïts bastons. En un moment que avanço amb quatre bots sento: goita'l aquest sempre va amb presses, sento i no me giro , que encara me la fotaria. Són ¾ de 9 quan arribo a la Riba. Un tall de coca, bec aigua i algun suc i per la carretera a travessar el pont.
El 2on avituallament
L'encetament a l'entrecuix se fa més evident. Passant pel pont de la presa, veiem una corrua de colors pujant pels 476 esgraons que té el desnivell cap a la Vilanova de Sau.
Presa de Sau
 Veiem la coloraina, no verda, pujant per les escales
És ¼ de 10 quan ja he sortit de l'escala, Són 13 quilòmetres. Recordo que duc dins la motxilla un tub de vaselina, però és més enllà, quan m'aturo per a trobar-ho, la motxilla   pessa força, per l'aigua que porto. He d’aturar-me per a trobar el tub al fons. Durant la resta de temps m'aniré posant la pomada, que m'ajudarà força però que no me salvarà de les molèsties que me fan a estones baixar el rendiment, penso que la pomada esta caducada. Arribo a Vilanova, una noia veu a la font de la plaça que fa pujada, jo també bec una mica, més enllà la noia diu : Ostres si hi ha l’avituallament!.Són ¾ i 5 de 10 quan sóc a l'avituallament a la plaça de Vilanova de Sau.
Vilanova de Sau

Poc després continuem rectes amunt  mirant a la dereta veig al fons el Puig Sacalm i així ho faig saber als meus acompanyant de torn. Ara quan vagi al Puig Sacalm intentaré veure Vilanova .Quan sortim del poble, agafem la carretera   i girem a la dereta i avall, la deixem tot d’una agafant el camí a l’esquerra, aquest planeja i baixa una mica .Aviat la pujada cap al Salt de la Minyona es fa més evident. Vaig seguint ritmes fins que també vaig avançant, segueixo a 3 porto una noia al davant, que com que tira rera els altre dos, els segueixo, ara els dos s'aturen i els passem ,poc després la noia s'atura per deixar-me passar, quan ho faig , li dic : ja ho feies bé .
Sabeu, aquesta i la següent, son les fotos més vistes amb diferència al Picassa

Arribo a dalt sortim a la pista en pujada més lleugera, un jeep baixa per ella,ostres!, més avall gira, ens el mirem incrèduls i més quan més amunt s'en torna, jo al mig obro els braços com a protesta, s'atura és una rossa amb un al costat i algú al darrera, no entenc que me diu amicalment, com si estigues perduda, jo li comento abans d'anar si no se coneix millor fer-ho a peu, uns somriures i a continuar.
Puig de Casadevall a sota  hi ha un altra avituallament. Són 2/4 d'11, quilòmetre 20 i mig,
Salt de la Minyona
.Passem a frec del cingles.Vora el Salt de la Minyona, la gent aprofita per fer-hi  fotos,
I per allà haviem baixat cap a la Riba
poc després  una forta rampa encimentada i amb la música dels omnipresents bastons, arribo a els Munts- Abans d'arribar , els veiem
Els Munts

coronat amb antenes, quilòmetre 23. Sembla que la gent dugui bastons per fer-se mes interessants, perque de vegades no li veus la necessitat. Baixem i passem per sobra la carretera 141,carretera que havia d’anar a Girona passant per on avui hi ha els pantans (A Santa Eugènia de Ter, a tocar Girona, hi ha el quilòmetre 116) aquí algú aprofita per a plegar, jo quasi també ho faria, ja no són sols les calces,  també el calçotets que s’he n’aprofiten .Arribem al coll de Sameda (1) i sota el Puig dels Jueus , hi ha un altra avituallament  quilòmetre 24,5 tenim les 11h 13  minuts. Passem sota  Sant Llorenç dels Munts..Una noia rossa amb bicicleta puja a tot drap. Trobo gent coneguda que deixo després de fer-la petar. Ara baixem un parell de quilòmetres fins a Sant Julià de Vilatorta
, una mica de carretera amb el pas controlat  i ja una forta pujada al castell, pel camí en fort pendent algunes bicicletes que baixen.  Castell de Sant Julià, quilòmetre 30, quasi.
Hi ha el següent avituallament, amb entrepà de butifarra, vi, cola, etc.Passen 5 minuts de les 12, prenc un parell de gots de brou, però no agafo l'entrepà.   Aquí me trec la jaqueta. He suat molt i a part dels problemes ja dits abans ,s'afegeix la deshidratació i manca de minerals i d'altres. Intento menjar un panellet, però me costa. Mentre pugem per la Carena de Sant Julià,quantes vegades la he feta! . Una noia baixa amb bicicleta, i és rossa! Ostres si és la de Sant Llorenç! Com s’ho ha fet?. No la he vista bé però podria ser la Laia Andreu, de Vic. Pugem fins vora el Santuari de Puig l'Agulla a el puig de Montagut, abans d'arribar-hi deixem un camí més recta a l'esquerra  , així girant a la dereta i planejant arribem a la Santuari, passat agafem un camí per sobra la pista que trobem més enllà. Són poc més de ¼ de 2 que arribo al coll de l'Enclusa, me miro el camí fet una setmana abans fent la Matagalls -Vic i que allí travessa, arribant en pujada i passat ell una baixada. Ara arribem a la Collada de la Mansa,quilòmetre 37 i ½ i les 13h 43 minuts,l’últim avituallament, fruita i beguda
.Un petit desnivell de baixada , amb la vista  cap amunt, i desseguida cap amunt cap al Castell de Taradell, que deixem a la dereta quan soms a tocar . Girem a l'esquerra per a baixar, una noia me cedeix el pas, ara arribo a la Serra de la Vall Mitjana, es llargueta, faig via seguint a algú que no fa la caminada  semble venir de Sant Julià,com a molt dins de la baixada se succeeixen les pujadetes  que trobem pel mig  tenint a la nostra dereta una llarg filat, fent via arribo a baix al torrent , una petita pujadeta per agafar el primer carrer de Taradell, allà hi ha gent que espera els seus, i que tira amunt ,el carrer és el de Pompeu Fabra ,  i a mig carrer, per fi s'acaben les pujades, perquè un parell de carrers travessats i comença el carrer de Ramon Pou, just on hi ha la Seu del Centre Excursionista Taradell, organitzadora de la "Caminada" Rupit-Taradell i que aquest any 2009 s'ha celebrat la 30na. Tenim un quart i cinc de 3 i poc més de 42 quilòmetres que marca el gp.
Taradell
Una samarreta verda d'estiu amb la part de darrera serragrafiada amb el recorregut i un llibret amb un bon mapa fotogràfic del PRC-42. Me trobo gent  que ha surtit de Sant Julià i aprofiten la Caminada per fer el recorregut fins a Taradell
A dins prenc un got de beguda isotònica i després de cola amb cafeïna i un parell de galetes i també un entrepà de llonganissa que no mel menjaré fins el dia següent. Al cotxe pren més beguda isotònica , uns estiraments més i cap a Santa Eugènia de Ter, estic a punt de marxar per Viladrau, passaria per la Collada de Mansa, però decideixo deixar el revolts per una altra vegada.
El gp em diu que he estat 6 hores 57 min caminant amb una mitjan total de 5,9 quilòmetres hora.

Dilluns 16 de Novembre de 2009 , acabat a 2/4 de 10

De tres panellets que duia, sols vaig poder menjar un, els altre dos els he menjat avui, l’entrepà me'l menjaré demà. Encara noto les cames.El cos ja menys, tampoc no me he mogut gaire avui per poder recuperar.
La ruta:

Les fotos:
60 fotos fetes
Noticia:

Una ruta d’aproximació per on se passa:



El  diumenge 29 hi ha la de Calldetenes-sortint de Sant Hilari , 32 o 37 quilòmetres, no ho sé.
Tambe tinc uns Salomon que sosl vaig fer anar a la XXX-Lletissonada.


Aquest any 2009 han fet anys:
La Lletissonada-GECA
La Ronda Vallesan-UES
La Matagalls-Montserrat-UEG-(http://www.cegracia.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=5228:extraordinaria-gesta-a-carrec-de-la-ultramaratoniana-alexandra-panayotou&catid=51:notes&Itemid=130)
La Rupit-Taradell-CEG
Felicitats pels 30



Una ruta d’aproximació per on se passa:

Pensava estar-hi menys
1030 inscrits
Quan vaig arribar en quedaven més de 700 per a fer-ho, així que vaig avançar  a 400. Si els 5,9 de mitjana total, amb aturades, els fes servir per a pujar al Puigmal, ben content
  El pensament últim es  sempre has estat pujant. Sí, encara que hi hagi algunes baixades, com a Sau, ets més temps pujant que no baixant.

(1) Per aquest coll passava el Camí Ral de Vic a Girona, que espero algun dia recuperar-ho i marcar-ho, amb senyals verd-roig 

==============================================================================
2011
El temps
A les 12:00, els núvols amb aigua, per sobre de alguns


I al mig quart de dues, el camí net
______________________________________________________________-
>2012
La Rupit- Tardell al 2012- el Temps

Hem d'afegir 1 hora més
Hem deveure la que s'aixeca com un cavall desbocat

Ui, ui!

Auuu! que plouuu! 3/4 i 3 de 10
Estrany, però al Ripollès s'estavella, haura estat una hora ben bona
I a la tarda els de Vic, llençen una pilota d'aigua

I el preus al 2012 de la  XXXIII MARXA RUPIT-TARADELL

Preus: Marxa Autocar Total
Soci 20 € 6,5 € 26,5 €
No soci 25 € 6,5 € 31,5 €
Dies 17 i 18 36 € 6,5 € 42,5 €


I el preu al 2013- 17 de Novembre- XXXIV

Taula de preus:
Marxa
Autocar
Total
Soci
20 €
6,5 €
26,5 €
No soci
25 €
6,5 €
31,5 €
Dies 17 i 18
36 €
6,5 €
42,5 €