Powered By Blogger

dijous, 11 d’agost del 2011

Camí de la Creu de Meians cap al Santuari de Núria

Una ruta d’altura que ens permet escurçar, l’anada de Puigcerdà a Núria i sense baixar a Planoles per després no haver de  fer la pujada a trobar aquest camí, que el va a buscar  a la Cogolia damunt del Collet de les Barraques.
Camins d’alçada que  també varen fer servir els màquis i quan eren més nets .Aquest camí. dels  anys 90, s’han anat degradan, pels descens  de l’activitat ramadera. També vaig saber que abans collien el bàlec de la muntanya de Planés per els forns de pà, l’últim plega al 1977. I així , avui   part de la muntanya es troba poblada  per ell i així mateix el trobem, abans de entrar a la Coma de Planés
                El Cortalet, agafem la pista del sobre. I allà al fons La Creu de Meians, d'on venim

Fins el Cortalet, un petit prat que trobem a ma esquera per sobre, trobem també el GR que va capa Planoles. Aquí veiem que surt una pista cap al bosc, que és la que seguim, portem poc més de 2 quilometres. Poc més d’un quil. Arribem al pla de Cabanella, el  seguim la pista que gira cap a l’esquerra. I 1 ,5 més i soms al Pla de les Salines de Abaix, i aquí girem abaix, fins el refugi forestal.
Uns pocs metres avall a le esquerra surt el camí   va baixant., arriben al Pla de la Corbia de Baix, que la vegetació va tapant. I després de passar uns quants torrents, comencen a pujar per entrar al bosc del Bernat,a 8,3 quilometres, que desseguidi passem. Sortim al Pla de les Arques que té uns rocs blancs hi ha un camí per sobre però esta brut i no sé si paga la pena.
Arribem a continuació a la part alta del Pla Armat de Baix, deixant la font a l’esquerra, i es on arriba el camí brut. Portem 9 q.
Ara girem al’esquerra, ja amb bàlec i  ginebró. Entrem a la muntanya de Planés.
EL camí puja lleugerament i ens porta ala Font de la Coma antesala de la Coma de Planés que travessem pujant i ja de pla arribem a la Serra Estremera, on hi havia un pal indicador i que a la tardor del 2010, el del pseudo- refugi (arriba una carretera) Albert Panicello Garrido del Corral Blanc, va arrabassar perquè aquest camí no passa pel seu restaurant.

Albert Panicello Garrido
                                         

 Dos dies després de posar-ho, l'havia ben desfacalt
CORRAL BLANC
Cabanya de Teixidor
                     Aquesta és una vista general, venim de l'esquerra i veiem la situació d'on era el pal
Ara baixem i seguim les marques (blanca-verda), per la dereta del filat. Entrem al bosc. vora el filat, arribem al Roc Blanc i continuen baixant fins trovar un porta que passem girant a l'esquerra.
                              Allà trovem el camí que ve de Planoles cap a Núria. Soms a la Cogolia
Seguim ara les marques (blanc-groc)del camí de Núria i que venen de Planoles.Portem 13,300 quil. 
                                          La Cogolia : A Núria  11,5 quilòmetres

Baixem una mica a trovar la pista que ve del Collet de les Barraques i la seguim cap a l’esquerra fins el prat del la Vacarissa i en biaix cap a
la dereta trobem el camí dels Ventolanesos i per ell baixem fins travessar el Riu de Tosa, per la palanca, pugem deixant a l’esquerra la font del Home Mort , al 2010 es ferne obre de captació d'aigua,i el camí ara gira a le dereta, va pujant fins travessar el bosc i arribar als Plans de la Mantegosa, amb la cabana, que passem pel sobre. Enllà tenim el Collet de Estenevenís Quan hi siguem,vora 17 quil., girem cap a l’esquerra, camviem el paisatge, veient la banda de Queralbs amb les seve muntanyes i el Freser al fons, i també amb la seva la pista I en la nostre direcció la Collada de la Font Alba, on arribem pujant . Porten 19,2 quil.
.                     Ara al camí del Ventolanesos, s'afegeixen els que han pujat amb cotxe
Aquí trobem el camí més fressat  pels que arriben amb cotxes. Pocs més de 5 quilòmetres i hora,,hora i quart, segons el ritme i serem a Nüria. Hauran estat vora els 25 quilòmetres des de la Creu de Meians