Powered By Blogger

dissabte, 22 d’octubre del 2011

El camí dels Valencians -La Calma



LA CALMA

Sortim de la Pedrera del Pla de Càritg al cap damunt de Tortellà i al terme de Sales de Llierca Agafem el camí que va cap a l’esquerra, hi ha una barana, que delimita el clot de la pedrera. Seguim el camí dels Valencians, en direcció nord-oest i pujant .” El camí dels valencians rep el nom a causa d’aquells que el 1904 l’obrieren per a explotar-ne la fusta de la contrada, feina encaregada per la casa del Polí”  
A poc més de dos quilòmetres ,veiem a la nostra esquerra i una mica per sota el turó de Montipòsit on hi ha el pedrò de la Santa Creu doncs per aquest serrat baixa un camí que ens hi duria i també avall. 200 metres després el camí gira a la dereta, soms a la Creu de la Ripolla. S’en presenta alguna imatge de les muntanyes de Sadernes i més enllà el Pirineu des de el Costabona. 
Cingles de la Manllada
A 4 quilòmetres passem el torrent de l’espanyola i ens obrim una mica per anar al torrent de la Font de Rodonet, a tocar,
abans haurem deixar a l’esquerra les runes de can Grauet, que no veiem igual que per sobre can Roca. Ara entren en una pista que duu a can Diumenjó, passant sota Sant Grau d’Entreperes, on podem anar-hi per veure l’ermita i d’ella  tornar-nos-en per sobre d’on hem vingut.
Pugem per la clotada per abastir el Coll Sabassa on trobem un entrecreuament de camins.Algun d’ells ens duria al Polí. Nosaltres agafem el de la dereta per aribar tot seguit al Coll de Jou, deixem el camí a l’esquerra quebaixa cap a Montella
 El Coll de Jou
El Coll de Jou sota la cara nord de la Calma
I ens emfilem a la Calma, porten 7 quilòmetres. I un mirador excepcional. 
Puig de la Calma
Ara baixem  fent el camí de Sant Miquel de Monteia. Al pla de la Calma, el deixem per baixar força derets cap als cingels de Monteia i al lloc del Pujant de la Guilla,  que ens trobem.
Pujant de la Guilla
 El pujant de la Guilla, en aquest cas el fem baixant-La XXVI EMbardissada hi va pujar al 2003
Desseguida arribem a un collet , soms a Monturiol si fem el turonet, veurem el pedró de Sant Jordi.
Pedró de Sant Jordi
Tornem enrera i baixem per la dereta d’on veniem, seguint el torrent de Sant Jordi, finalitzarem la sortida a la pedrera, on arriba un a pista,que agafem després d'haver passat ell pont de la carretera de Montagut a Tortellà. Poc més d’11 quilòmetres i 4 hores i mitja amb tot


dimarts, 18 d’octubre del 2011

MAÇANET - ALBANYÀ

De Maçanet de Cabrenys a Albanyà , passant per Sant Pere dels Vilars, l'ermita de la Fau i la Serra de Bac Grillera

Eixim de ‘la variant’ (366 m)de Maçanet de Cabrenys que va cap a Costoja. Ara començarem igual que acabarem, fent un troç de la carretera que va cap al Molí de l’Olivet i més tard es pista. Per sota nostre comencem a veure el riu d’Arnera, enclotat i es així quan trovem una pista a la dereta que va cap a la Farga, hi han indicadors.Hi es quan la passem que travessem per un pont el riu, per després travessar el torrent delsVilars. Anem guanyant alçada i quan notem per sobre nostre un camp, hem de continuar rectes al’esquerra,deixant un trencant a la dereta. Desseguida soms a Sant Pere dels Vilars (522 m.) Portem cap a 3 quilòmetres i mig. I 1hora de camí. Nosaltres aprofitem per a esmorçar-hi.Ens estem 15 minuts.
Deixem la pista que gira cap a l’esquerra i agafem el camí per la dereta i que puja per damunt la casa.I es aquí quan trobem una falguera, que la primera la va trovar en Joaquim Codina, al Pasteral , la anomenaren ‘Pellaea Hostata’.Sols se coneixia a l’Africa i Asia Tropical.Més tard s’en trovaren a Sant Llorenç de la Muga i ja amb el nom donat de ‘Pellaea calomelanos’  I avui nosaltres la toquem quan passem entre la petita plantació que flanqueja el camí.
La pujada es fa més evident i quan arribem a la Collada dels Gesos (728 m),

Collada dels Gessos i al turó l'ermita bastida el segle XIV
ens desviem cap a la dereta i al següent trencant que farem a l’esquerra, ens desviem 20 metres a la dereta per a goitar l’Alzina (837 m.) i la Font del Bac, que es a tocar.Continuem i a 300 metres ens trobem un gran Teix. I quan arribem a dalt la carena soms a la collada de la Fau,( 928 m). Anirem cap a l’esquerra per a vistar l’ermita de la Mare de Deú de la Fau ( 965 m) estem vora els 7 quilòmetres i portem total 2 hores i mitja. 
.Tornem enrera i fem camí per la carena, arribant amb una petita pujadeta al Castell de Bac Grillera (1019 m.) Ens estem 10 minuts aquí podem continuar ajudant-nosde les cadenes instalades, sino el voltem per sota. Rep el nom de castell per la forma de casquet que té.
Aquest és el castell de Cabrera, damunt la Vajol en linia amb les Salines
Ara tenim al davant el Puig de la Gavarra(1058 m.), que farem, aquí portem 3hores 30 minuts i és la màxima alçada que fem. Ara comencem a baixar cap al mas de la Fiola, trobem abans un camí  que ens duria a Sant Cristòfol dels Horts.

Veiem el Castell d'Arget i el puig de la Fiola, per damunt la casa
Quan fem el camí de la Fiola( 813 m.) cap al Coll de Sabassa (771 m), ens arriba el pensament de que estem fent una camí a la zona de Sadernes, potser per la vegetació.A coll nosaltres hi dinem  Hi estem 1hora i mitja, la majoria han anat al castell d'Arget, per un caminoi que surt just arribant al coll a l’esquerra  (40 minuts d’anada i tornada).
I allà al fons Sant Joan dels Corbs
. A la clotada de la nostra dereta tenim el riu Major Baixem cap a la casa de la Pardella –Paradella-(652 m) I per sota la casa quan baixem  per un clot desdeibuixat i on s’han posat cadenes per fer unes dreceres ,i donar un atractiu extra,enlloc de recuperar el camí que fa una llaçada per l’esquerra Aquí ens venen també records de la Garrotxa de més enllà Sortint de la Paradella (652 m.), ens trobem que han marcat el pas per un petit clot, fent dreçera, enlloc de recuperar la marrada que va per l’esquerra. I així han posat unes cadenes que faciliten el pas, però   aixó fa que ho dificulti per als que tinguin vertigen o alguna minusvalia. I en un troç devallem 150 metres de desnivell. Les cadenes son posades de fà poc temps
Ja passat,’el trangol’, ens desviem a l’esquerra (500 mrtres) per passar un petit torrent i posar-nos tot seguint el riu Major i ho fem vora mig quilòmetre en que arribem a la casa de   La Figa (396 m.). A sota el riu Major s’ajunta a la Muga, que ara seguirem fins Albanyà. Portem encara no 14 quilòmetres i  8 hores i quart, des de l’eixida. Aquí arriba una pista que seguirem un troç, abans de trobar el camí que va per sota. Ja seguint La Muga, té una semblamça amb camí de Sant Aniol, a Sadernes. però que es troba més tancat. I el Muga girant a la dereta entra al Clolt de Taquinell, passem a tocar el Molí d’en Fabrega (365 m). A l’altra banda del riu hi ha can Cariquetes, que no veiem
 Més enlla arribem a una explanda on tenim can Bertran a sobre i amb vestiari, ja passada, un troç de paret a la nostra dereta ens dona la situació del pont  del Bertran” fet o reparat al 1891 per" n’Isidre Bertran..”
. A l’altra banda, el camí de la dereteta s’enfila fortament cap a Pincaró i Bassegoda.El camí de l’esquerra ens duria al colomer medieval del Bertran just al turó del Colomer que nosaltres voltem per sota molt arran del riu i aquí entren als Passos de Mallorca, quan sortim d’ells trobem la Reclosa de la Molina, a tocar, avui sense servei i que durant un bon troç seguirem la seva canal i que haurem de deixar per estar barrat el pas del camí, vora la casa, uns metres abans trobem un baixant al riu, bé de fer-ho, podem arribar a la tanca  i després baixar més deret, ara a la mateixa llera travessarem el riu un parell de vegades pels llocs que trobem mes adient fins trovar el passallís que dona servei a la casa i per on acabem de travessar el riu per anar per la seva .
Ara la Muga s’enclota peró nosaltres guanyarem alçada per ciment, pista i asfalt,durant mig hora, fent la part més tediosa d’aquesta sortida.quan arribem a l’església d’Albanyà (243 m).portem 6h 45 minuts i 21 quilòmetres.Amb una pujada de 901 metres i una baixada de 968.
I aquí és on neix la Muga, però cap a  la altra banda

Una sortida feta el diumenge 16 d'Octubre del 2011. I el que suscriu amb bastons, s'adonà que cal abans fer un curset per a dur-los. I dir que practicament tota la ruta és marcada de groc



1- Sant Pere dels Vilars    2-Alzina i font del Bac       3-Teix        4-Mare de Déu de la Fau       5-Castell del Bac de Grillera   6-Puig de la Gavarra
7-Camí a Sant Cristòfol     8-La Fillola     9-Coll Sabassa     10-Camí al Castell d’Arget     11-La Paradella



12-La Figa   13-Molí d’en Fabrega / El Taquinell   14-Pont del Bertran

I per a veure la ruta i les fotos