Powered By Blogger

dijous, 8 de març del 2012

Monteia-Sant Miquel de Monteia-Pla de la Calma-Pujant de la Guilla-Oratori de Sant Jordi-Font de Roca Arcada


Per anar a la sortida -Quan arribem a Tortellà , venint des de Argelaguer. Agafem la carretera de Sales de Llierca, a la dereta, on hi ha el cementiri. En menys d’un quilòmetre agafem la pista de l’esquerra, amb indicacions. I cap amunt i en uns 6 quilòmetres, serem a vora la cas de Monteia, on deixarem el vehicle,s. Aquesta pista es apta ,per a vehicles. Podem arribar fins la casa, o no. Hi ha un indicador.
 En menys de 10 minuts arribarem a Sant Miquel de Monteia.
Per l’esquerra tornarem, anem per la dereta i amut, pel bosc, sortim al Pla de la Calma,  +20 minuts, aquí podem continuar i arribar-nos fins el cim de la Calma, 20 minuts més.
Aquí trobem un caminoi a l’esquerra poc fressat, per on baixarem
Però a l’esquerra tenim els dos carateristics turonets i al collet entre tot dos ,tapada, per l’herba i tenim en una pedra de vora 20 cm de quadrat, la creu gravada: La Creu de Monteia.
Creu de Monteia
Creu de Monteia


Agafem el caminoi per a baixar  pel Pujant de la Guilla,

  Pujant de Guilla

 i en menys de ½ hora serem al Collet de Montuiol, seguirem per l’esquerra, per la dereta baixariem a Tortellà i enfront al  turó 3 minuts més  endavant i serem a l’Oratori de Sant Jordi.
Al collet agafarem el camí que queda a l’esquerra baixant, o a la dereta tornant de l’Oratori,
Fem un camí planer i a 15 minuts en una clotada, abans de girar la muntanya, hi ha la Font de Roca Arcada, si no plou, sense aigua i justa Abans d’una pujadeta.
Font de Roca Arcada

Ara girem, estem sobre el Pla de la Bassa, anem cap a Sant Miquel. Hi arribem, o una mica abans ja baixem desfent camí
Monteià
 La cas de Monteià. I allà dalt hi hem estat.Tot cercant la Creu de Monteia

I una altra ruta  pel lloc-  

dimecres, 7 de març del 2012

SADERNES-SANT GRAU D’ENTREPERES-COLL DE FAJA-EL TREU GROS-COLL D’ALP-COLL D’ESPINAVELL-COLL DE RIU-Mª DE DÉU DE LES AGULLES-COLLET DE SANTA MARIA-LA PLACETA BLANCA-BAUMES DELCANEM-PRINCIPI-CREU DE PRINCIPI-SOLANA ROSTA-COLL DE L’ABELLAR-COLL DEL PRIPOR-SANT CORNELI-HOSTAL DE LA MUGA-VILA-ROJA


Sortim de Plansarenes :7,43-205 m. Travessem el Llierca agul.I amunt.La pista que puja, travessa el camí 3 vegades de bon començament  amb la pujada més forta. Cap amunt trobem a l’esquerra,el que son restes de dos camins que van cap a Bistoltes. Un d’ells surt de can Pentinet- 8,48,son molt bruts per passar-hi.
Anem pujant pels prats, passem a tocar can Diumenjó, que en altre temps, feia d’hostal.

 Arribem a Sant Maria, Sant Grau, d’Entreperes-9,03 

Ara podriem arribar al Collsabassa, que tenim al davant i d’allà facilment al coll de la Creu de Faja. Però nosaltres anem-9,30- a buscar la pista en direcció a Sant Andreu de Guitarriu
I abans d’arribar-hi  ens enfilem cap al coll de la Creu de Faja.10,30 El camí  és brut per les restes de subastes de fusta, que deixen el brancam per terra.
Un trencant de camíns, pistes, travessen el coll
Ara pugem cap al Pla de Freixanet, 1099 metres-10,50. Serà el nostre punt més alt, fora del final.
Pla de Freixenet
I ara baixant anem a trobar els cingles de Guitarriu o Freixenet, que travessem per el Treu Gros-1087m-10,56.

 Baixem fortament per la canal, tenint de vista el 'Bassi' de fons, una vista que ens acompanyarà força temps.Arribem al coll d’Alp-980m. 11,07. Un coll quasi impercitible per estar brutot de vegetació
Aquí deixem el camí que va al Treu Petit i a Riu.
I ara  planegem cap al Coll d’Espinavell -949-11,18. Aquí trobem també un camí al Treu petit i Riu , que s’ajunta ambl’anterior.

 Anem cap al coll de Riu

I en lleugera pujada, arribem al Coll de Riu-998-11,36. Pista de Riu a Bassegoda i un camí frontal per a pujar al Bassegoda-
Nosaltres girem a l’esquerra avall, fin sel primer revolt-920-11,55- on continuem  pel camí cap al Collet de Santa Maria i Principi
Mentre uns venen, nosaltres hi anem
Desseguida trobem un camí que baixa l’ermita de la Mare de Déu d’Agulles, però s’està perdent. Més enllà-11,59 -trobem un trencant marcat i molt fressat ,

i que girem enrera per arribar-hi
12,02-876 metres- Ermita de la Mare de Déu de les Agulles
Fem camí enllà i de pla, fa uns anyets era net, ara s’està  perdent aquest camí. Sortint del bosquet, és més net , quan s’enfila a trobar el camí que hem deixat abans i ho fem al Collet de Santa Maria-12,09-918 m.
Aquí un altra pujada al Bassegoda per Comadells
Poc després arribem a la Placeta Blanca-12,15-883m.
 On trobem el camí que puja de ca n’Agustí de Riu.
A la Placeta Blanca, ja no hi ha el rètol que hi havia hagut.A l'esquerra el camí de ca n'Agustí

 I ara el camí gira . Uns 400 metres després ‘trobem’ el camí que puja al Pla de Bateria,´
 I arribem a les Baumes del Cànem a les 12,33 i 953 m. a la nostra dereta.
Les Baumes del Cànem, a l'esquerra el Martanyà. Fons Comanegra

I Sant Bernabé, el Salarça....


I a les 13,05 trobem la pista que més enllà volta El Corral de Principi
Al corral de Principi, fins fnals dels70(1900) encara se tancaba el bestiar

 i que deixem un tros enllà per anar a travessar el Torrent de Principi-13,19-907m-

 i pujant per l’altra banda, ens portem la sorpresa d’una pista feta fa pocs mesos, finals de 2011

 i que s’ha menjat el camí  i que ens obliga a seguir-la per arribar a les cases de Principi-937 metres-13,19
PRINCIPI-Sortint, voltem per damunt de la casa, deixem a l’esquerra el camí que ens duria cap a Sant Aniol i continuem enllà. desseguida comencem a pujar, els camí es una mica perdedor Si seguim el caminoi  a la ratlla dels mil metres, desseguida seriem a can Peroi, en ruïnes. Continuem pujant i ja veim el camí planer . Ja al camí , que marco d’on ve. El seguim millor o pitjor fins sortir a lloc on hi el record d’altres temps.-1057-14,05

Soms al coll de la Creu de Principi, Just a la cista, un camí s’enfila per la Serra dels Banyadors, anant a Sant Vicenç de Principi.
 Per l’altra banda, un camí va a Girans i la cova de Massot. Davant tenim l’allargat Puig de Salarça.
Coll de la Creu de Principi-1055 metres-Sortim a les15,03
Seguim la pista que ve de coll de Bassegoda i va a la Comella i a la Muga. Al primer revolt la deixem( un rètol,  diu:   <Muga 1h30m.>) i fem un camí avall, quan girem,a l’esquerra deixem un que baixa a cal Coix. Estem al Bac Gran de la Solana Rosta.

 Dins d’un bosc predominat de roures. Anem baixant fins el coll d'Abellar-15,44-816m-
Coll de l'Abellar

Ara planejant  passem a tocar la Creu dels Miquelets  a les 16,03. Deixem a l’esquerra la caseta dels carrabiners-16,04 .  Poc després trobem el camí de la Muga a Sant Aniol.16,06-823m.I ha un pal Itinerannia.

Ara el camí es ben   fressat. Al coll de Prior-16,12-814m. deixem un camí a l’esquerra que va a Mas Sobirà, els últims anys , soldats i després civils, abans de començar  a ensorrar-se. Arribem a Sant Corneli.  16,28-737m.

El que queda de Sant Corneli

Ara per pista , que va a Pincanró-Albanyà- baixem a travessar el Muga, ja abans veiem el vell hostal  Quan arribem trobem un indicador amb distàncies .( Sant Miquel de Bassegoda-17,8 i Albanyà-19,8 Soms a l’hostal de la Muga  -16,46-724 metres.
Ara anem pujant per pista, deixem els Meners, cases, a la dereta i ja cap a dalt  trobem ja asfal-2012 metres-17,10 i per sobre nostre can Castanyer.Seguirem avall fins  trovar la carretera de Vila-roja.17,21-795 m.

Fins aquí 6 hores i 23 i mig quilòmetres -1456 metres de pujada i 952 de baixada
Nota- Aquí s’acaba el trac, però per un mal entés varem haver de fer 3 quilòmetres més per a trobar l’autocar, al trencant de Falgós, i que ens tornaria a lloc

I la ruta--