Powered By Blogger

dijous, 5 de desembre del 2019

Els camins de Planoles

Camins històrics de Planoles i 2
Els camins dels romeus de Planoles
La 2na tongada d'aquells camins.


Camins romeus 
El Camí de Montgrony
Veure el camí de cal Gasparó.

 Camí pel clot de les Vernedes quan entrava al clot anava pel costat de la casa i després travessava el torrent. Com que varen posar una manguera per l'aigua, doncs el varen desviar per l'altre banda. Deretera del torrent



Aquest tram s'anà perdent , quan els de cal Gasparó, marxaren,
Anys després jo el començava a recuperar. Va haver un moment que els de la línia,quan l'estassaren, deixaren el camí tapat.
actualment es troba en males condicions
A dalt passava tocar cal Gasparó. Allà es deixava el camí que anava a Roca Aguda i cap al petit obrador del forn de la calç.
Pujava al prat i més amunt Coma Rosa. 2 camins.
ICC.- COMA ROSA

I a Coma Rosa més recte, i cap amunt, camí que duia als Cortal de cal Baldric i Rovell, passant pel coll Garroter. i sortint al Coll Roig. De fa uns anys 199x,baixant fusta desferen el camí i al començament, ara és més rost.
Coll Garroter



Forat de les pistoles
 i les roques d'en Jan, noms oblidats

L'altre cap a la dereta, més suau, camí dit de les Carboneres, deixant el Cogulló a l'esquerra i sortint també a Coll Roig. Després cap al Coll de Coma Ermada i d'allí a Montgrony.




No saps on és el forat de les pistoles.em deien. I una vegada el Meri me'l va va ensenyar




Els últims romeus

Però el Santuari més venerat, era el de Núria






El camí de Núria
Pujava pel carrer de la font

Arribant a cal Foses deixava el pas del bestiar i passava pel darrera cal Foses,seguint les parets

Cal Fosses

 i per davant de cal Tron, on trobava el camí del bestiar. Més amunt a les Fontetes a l'esquerra una camí cap a les Taxoneres i que ara és el que es fa servir, en part
https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1891983

EL camí cap a la dereta per damunt els camps (veure les fotos) i per sota els Plans d'Arnau,  girava amunt i i entrava al bosc, on hi havien les marrades. (1)Ja més amunt a la FOnt d ela Matica, i passava per sobre, all'a on girava cap a la dereta.
Plans d'Arnau

I en biaix amunt i abans del Collet de les Barraques,  girava amunt  i a la Cogolia, travessava i començava a baixar I ja pel camí dels ventolanesos



Passant per Font Alba. arribant a Núria.
Camí de Núria


Fotos damunt cal Tron quan el recuperava


 Vaig treballar-hi de valent, però com després feren la pista de les aigües, per les Taxoneres, el vaig deixar
Jordi Vilardell

El Vicenç Rigola, me'l va ensenyar des de el Collet. El Jordi ens duia amb cotxe. >quú just sota la Cogolia, la carretera com a altres llocs l'havia tallat i fer perdre

Els romeus de Dòrria

Feien amunt el camí de Vallcevollera i ja a a dalt cap al Puigmal on sense acabar d'arrivar-hi , ja a dalt giraven a l'esquerra i després avall


Històries d'aquest camí

1-L'últim any que els romeu feren el camí, fou al 1962. Segons m'explicà en Josep Porrà , aquell any, quan arribaven  a dalt damunt el Collet de les Barraques,feien unes oracions amb el mossèn. Anàvem a Núria per demanar que plogués. I en aquell moment els hi caigué un gran xàfec, I tots avall, cap al poble

Seguien el camí fins a Núria. I per a la tornada, baixaven a Queralbs, després cap a Vilamanya, Batet, el coll d'en Segura i Roques Blanques i d'allí per la carretera.
Era més volta, però no pujaven pas tant.
2- Començament dels 197x. Arribant a les Fontetes alguna vegada cap a l'esquera i all dalt pel pla de la Barraca cap al Collet i allí plantaven la tenda.
Alguna altra vegada, dubtàvem però: no per l'esquerra no, que sortim  més enllà..Ja ho sabíem i anavem per la dereta, es a dir que el camí encara hi era i també pujàvem al Puigmal, encara que alguna vegada havíem pujat per la carreter/pista, per si pujava algun vehicle i sí una i sols ulna vegada pujava un jeep que ens va pujar fins el Collet. Erem petits, però ens creiem grans!
3-Aquest camí de la font de la Matíca el vaig recuperar. Del collet anavall, me'l havien ensenyat. Però enllà vaig haver de fer moltes sortides per trobar-ho. Va ser el primer camí marcat a Núria. Molts agraïts perquè baixant del Puigmal, trobàvem els senyals i sabien que cap a l'esquerra hi havia Font Alva i el cotxe. Anys després els del GR, veien que passava més gent pel alt que per Queralbs, es feren seu el camí.
Ja marcat, alguns el feien des de el Collet de les Barraques
4- Suposo que es deia camí dels Ventolanesos, perquè els de Ventolà, eren els primer a arribar-hi.


Al any 2000, vaig fer el camí i vaig tornar pel mateix. I així hem preguntaven: Quan de temps hi has estat- I jo responia  4 hores justes.
(1)- Els GR,s desvirtuen els camins, agafem camins amb nom i plens d'història i li posen GR xx.
El Gr11, entrava al 1983, pujant per les marrades, aquestes estaven sentenciades a perdre's
Ja que la drecera de baixada marca un camí que després, es convertix en un camí rost de pujada, tallant els revolts




Joan Benet if                                                Desembre 2019

 
 

LLIBRE PLANOLES

LLIBRE DE PLANOLES

 El llibre està dedicat bàsicament a parlar del segle XX, això, no vol pas dir que també surtin esqueixos  d’abans o ja del segle XXI

També dir que de vegades Google, des que ha canviat el sistema a la primavera,2020, fa canvis en les adreces per això de vegades no es troba.

També hem de saber que les empreses, o Institucions ,Gene o particulars, paguen a google perquè la recerca no surti  a la primeres pàgines.

 

ELS CAPITOLS

https://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2021/02/llibre-de-planoles.html

Joan Benet if