Powered By Blogger

diumenge, 22 de març del 2020

La llum de Planoles




I arribà la llum
A Planoles a primeries des segle XX, ja hi havia llum, encara que mínsa, era   llum que es feia al molí. En Gabrielet era l’encarregat, fins que el 1920 en Jaume Pous Terrades (+1953) el comprà per continuar-hi. Els rebuts  es pagaven en base del nombre de bombetes que s’hi tenien, la qual cosa feia que hi haguessin les mines. Això feia que una bombeta podia il.luminar dues estances en haber-hi una forat/finestreta que al sostre les comunicava. El molí agafava l’aigua del riu de Planés
Cap al 1920, al Molí de d’Alt d’Espinosa, el moliner Joan Subirá (+1995), que hi era nascut, hi muntava un central elèctrica que servia a Toses, Dórria i Nevà.
Abans la construcció de la via del tren va fer modificar la captació de l’aigua per al molí fariner, i després d’un pleit que va posar en Joan Sobirà i que va perdre, va fer que  modifiqués la captació d’aigua i va decidir fer la central elèctrica.
L’aigua la va agafar del Rigart. Més amunt a tocar la paret de la  carretera  hi ha encara restes de la canal.
Cap al començament dels anys 193x, que en Jaume Pous ,la comprava, ja que el torrent  que baixava de les muntanyes del Gorroblanc hi duia més aigua, i per tant més estabilitat en electricitat. Però la captació no es va dur a terme, pels problemes de travessar la via. Aixi continuà amb la del   Rigart. En Jaume Pous,   va subministrar a tota la baronia i s’hi posessin comptadors. Els rebuts els girava a nom de la seva dona:   Concepció Vilarrasa Coll.


https://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2020/02/fargues-i-mines-de-planoles.html
 
Planoles rebia la llum  provinent de la central d’Espinosa, amb un senzill transformador al Ventador   que era on hi havia “cal Corneta”, 
 
Cal Corneta


després per obres a la finca, es feu ja un nou transformador, d’obra, que encara hi resta al final de les cases. La foto és de 193x
 
Transformador el Ventador

Va ser a l’estiu de1958 o 59, 
El 9 o 10 d'agost . Un dia de molta calor i molta gent La sessió de cinema, per Sr Dionís Palau, havia finalitzat a les 12 hores de la nit. aquell dia s'havia casat el Pere Lòpez Coch. A Dórria. Els convidats tornaren cap a ala 1 de la matinada. I cap a les 2 l'agutzil, que vivia al costat del que seria cal Corneta i on hi havia el transformador,. Sorti amb la trompeta, camisa i calçotets, cridant que el transformador, que el transformador, s'estava cremant. Pensaven que encara era begut de la festa del cansament. Però no . I tots corrents amb les galledes  amb aigua
Aquella Vall Fosca ho deixava de ser una mica més. Hem de dir que el vent i tempestes no ajudaven gaire a les línies, per la qual cosa era normal que aleshores la llum fallés.
El 1951 se la  va vendre a en Jaume Sant salvador (+2007) d’Oristà. També temps en que Josep Palau Bonfill, de can Tanasi , solia anar a Espinosa per procurar que l’entrada d’aigua a la central no minves i el seu fill Joaquim Palau (+2010) pogués treballar a la fusteria sense problemes. El molí de d’alt funcionà fins 1971. Podríem dir que feu llum durant 50 anys i més. No sempre funcionà amb la força de l’aigua, ja que hi havien temporades problemàtiques, per això s’havia també muntat un generador de gasoli.
Els ploms es posaven abans del comptador i els abonats eren els encarregats. Jo ja el que feia era posar fil d'estany per soldar i de diferent gruix


Els lladres, eren derivacions del capçal de la bombeta, i d'ells es connectava per exemple la planxa
Veiem els tipus de materials , abaix més antic
 
  Fecsa entra el 1963, i al 1967 les mines plegaven.  Al  1939 Les Mines d’Espinosa havien muntat una línia  des de cal Reculons de Ribes, per damunt de Roques Blanques, el Serrat i Planés. Els havia costat 1 milió de pessetes .   Fecsa se la va quedar, hi va pujar la tensió de 125 a 220 v. A les hores es feu un transformador  damunt de cal Tià i a Planès és feu un al camí de Sant Antoni. El del Puig s’el va fer un enginyer per a ell, per fer una urbanització.  Més tard es va muntar el dels Pernils, que és obert. Varen començar a arribar les televisions i també les neveres. El 1973 es posà la primera línia trenada al poble, des d’el transformador de Cal Tià al Ferrer. La compra d’un equip de soldadura elèctrica, feia que quan funcionés a les fusteries patissin per la baixada de potencia . Anys després a finals dels 80 una línia més potencia pujava del taller del poble  al nou taller, situat a cal Fuster.
A l’estiu de 1996 es varen canviar torres i pals fins a Ventolà, en una 1ª fase. Des d’el setembre de 1997 fins a finals de novembre varen canviar les torres fins a Planès. De 7 fils trenats es va passar a 20 amb doble diàmetre de cable.
 
                                                     Factura de la llum
 
  Això suposava una gran millora en el subministrament de llum, ja que cada vegada que el temps no s’avenia, ja patíem i era natural estar tota una nit o més sense llum. Però encara amb part de la línia canviada els talls que hi havia continuaven, ara eren de   més curta durada. Un exemple: el 8 de desembre de  1996 d’1/4 de 7 fins 2/4 i mig de 9 del vespre , restarem sense llum, a causa de la falla d’alguna connexió. Ja no s’havia de témer quan feia vent o hi havia tempesta
Ja arribant el 2000 es muntava un nou transformador soterrat a els Pernils i poc més després a la nova urbanització de la Colomina d’abaix.
Al 2008 encara es canviava alguna petit tram de línia, dins del poble, per les trenada amb protecció
Nova línia

La substitució de la infraestructura al 1997 va suposar un gran salt qualitatiu
Què hagués estat
 si no hagués estat pel tren?
Als anys  191x, la construcció de la via del tren va fer modificar la captació de l’aigua per al molí fariner, i després d’un plet que va posar en Joan Sobirà i que va perdre, va fer que  modifiqués la captació d’aigua i decidís fer la central elèctrica.
També en una altre lloc llunyà. La construcció de una via fèrria va fer que anys després el nom del lloc fos conegut amb el nom de :  Altapuerca
EL personatge
El Daniel (Daniel Gasol), treballà a la línia d’Espinosa abans d’aquella guerra i després fins el final al 1971 s’encarregava del manteniment. Anava amb bicicleta,  que aquí aparcava davant casa seu, ‘a cal Daniel’ I allà la veies quan no era a la central . Treballà abans d’aquella guerra i després també hi tornà.
El recordo tranquil i amable, si més no amb la canalla. De vegades t’arreglava algun petit problema de la bicicleta.    Bicicletes que no tenien cables, com ara, que anava amb “ferros”. Recordo la seva manera d’arrancar amb la bicicleta . A pesar de tenir un color rovellat, li feia el seu manteniment. Quan la central d’Espinosa va plegar, ell va continuar anant.-hi un temps.
I a part ,fins ara, també recordant
Fa 20 anys  que: El 1990, fou l’últim any que es tocaren les matraques durant els Oficis de Setmana Santa
I el 2006 l’últim Nadal que es feu la Missa del Gall.


Joan Benet if                                    
                    Juliol de 2010-Febrer 2020

 LLIBRE DE PLANOLES

 El llibre està dedicat bàsicament a parlar del segle XX, això, no vol pas dir que també surtin esqueixos  d’abans o ja del segle XXI

També dir que de vegades Google, des que ha canviat el sistema a la primavera,2020, fa canvis en les adreces per això de vegades no es troba.

També hem de saber que les empreses, o Institucions ,Gene o particulars, paguen a google perquè la recerca no surti  a la primeres pàgines.

 

ELS CAPITOLS

https://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2021/02/llibre-de-planoles.html

Joan Benet if