Powered By Blogger

dimarts, 7 de gener del 2020

Els masos de Planoles 2


I-MASIES
     El Palós
     Cal Baldrich
     Espinosa

II-MASIES
Gasparó
Casa vella 1962-3 cremat
Rovell
Cal Picamill i el  moli germà de l’esteva del forn  Eliseu Coch Pous
Cal roig  després cal Renegat
El Peixó
Cal Tià
Cruells
El Serrat
 III-MASIES
Foses
Cal Tron
Ca La Mitjana
Cal Joan Pau

Aquesta no vol ser més que l'història final del masos/ masies. Aquelles cases en mig dels camps, vora els boscos, d'on treien tota la seva vida. Grans n'hi hagueren segons la grandària  del terreny que menaven.

Camins de cases/masies

El Molí i cal Picamill
El  camí s'agafava sota l'església, en biaix, cap al dereta sortia a la carretera, just on a cal Guix feren una porta de ferro , tapada als 199x. Continuava baixant pel prats i travessava la via, I   can Picamíll i el molí per la dereta i  cal Renegat, per l'esquerra.

Camí del Molí
A cal Picamill, hi visqué. Eliseu Coch Pous, germà del Sebastià del forn i marxaren a mitjans de 197x

Camí de cal Renegat, abans cal Roig.
Seguia el mateix camí del molí i travessada la via hi feia cap a l'esquerra. Quan es perdé el camí al Molí, es feia servir el de cal Renegat.
El camí desaparegut
Cal Renegat, cal Picamill i el Molí
Can Picamíll
 A cal Picamill- l'Eliseu Coch Pons. Marxaren a mitjans de 197x
Cal Picamill


Cal Renegat. modificat al 1980 hi continuen els Xibeli (de Sabadell) /Dunyac

Cal Renegat

Camí del Peixó
El camí sortia de can Sadurní, per la seva esquerra avall . Travessava la via i després amb giragonses. arribava a la casa.(1). Fa uns anys encara s'hi passava
Aquesta casa el problema que tenia, era feta a la xona inundable del riu, I ja fa almenys,més de100 anys, que la gent no l'havia vist. Encara quedava alguna estança .menjada per la muntanya.
Cal Peixó


(1) El primer tram fins la via quan aquesta fou feta,  la gent de les Casetes, l'aprofitaven.
També els que anaven a  Campelles, aprofitaven la via fins el pont de ferro. I desprées per la Creu de Sant Vicenç. tornaven al camí.

 Cal Gasparó. i cal Rovell

Cal Gasparó: Els Bonshoms marxaren al novembre de 1978 cap a Ripoll, encara que la filla es casà amb el Jaume Vilardell de cal Sastre Llarg.
Cal Sastre llarg
Aquí veiem familia Bonshoms i netes
Però no foren els últims masovers si no que ho foren el Martí Prat que s'estigueren 12 anys fins el 1992. Any en que marxaren cap a Gombreny.

Davant el molí hi havia hagut un `pont, fa uns anys encara es veia un tros de paret. El camí de carro,

Camí de cal Gasparó
Aquí, veiem el camí sortint del molí  a l'esquerra. I les feixes de la Font de la Vena. Encara no era feta la pista de la Font de la Vena.

En aquesta foto del 1996, es veuen els dos camins. Els que puja per la dereta i a l'esquerra a la font de la Molinera
 
sortia uns metres amunt de la Font de la Vena, actual, hi ha una petita explanada. I pujant ja per sobre la pista, arribava al Camp d'Asprella, pel costat esquerra, continuava amunt sortint al cap damunt.
Continuava pujant (1) i a la Font de l'Esqueu, sota les feixes de can Barraquer, el camí de cal Rovell, continuava de pla i a cal Gasparó girava amunt dereta i arribava per davant el Niu, Casa Vella. Aquí era lloc de parada del bestiar, Així que aquell terreny davant la casa, és públic. (2).
Camp de la Guardia


De cal Peixó hi havia un camí que pujava pel serrat  (l'havia estassat), a trobar aquest camí
.
També d'allà el molí cap a esquerra  pujava un camí a trobar aquest i que a més passava per la font de la Molinera- Font que tenia molta anomenada.

Font de la Molinera

La casa vella es cremà al 1962-3

(1) Vaig seguir el camí fins mes enllà d'Asprella. I passat aquest prat, el camí era flanquejat per bardissam, que feia un túnel. Ajupit,al final vaig haver de tornar enrera Sortint amb un mal d'esquena , que vaig tenir almenys 2 dies

(2) L'altre camí pel clot de les Vernedes,

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=25866972


Aquest camí que vaig recuperar al 199x, actualment es troba en mal estat, a causa de aigua . Va a sortir a la casa del Niu..Abaix, començava passant per costat la casa de fusta, però aquí es desvia, quan posaren una manguera de captació d'aigua.

De Cal Baldric,
Encara que cal Baldric pertany a Nevà.
Tenia una camí planer , que a Gurnau ,va per sobre la pista. Després pujava a la casa
De darrera la casa, camps hi havia un camí baixava per l'Infla. Aquest camí , ja força perdut, al 2009 començaren a fer pistes de desboscar fins al 2012- Així,  obriren pistes per la muntanya , tant des de dalt com per baix, fent perdre el rastre d'aquell camí

Gurnau
Muntanya de l'Ìnfla



 Cruells 
Cruells és potser el  mas més antic, s.XI, s'havia fet per damunt


Els últims masovers, Tarruella,  marxaren al 1985. Ripoll i Platja d'Aro A finals de 198x i començaments de 199x hi va estar l'Alet-- L’Alet  Eudald Simon  amb Maria Peiris ,germana de la Nati de cal Barro
I pocs anys després era comprat per aprofitar els camps amb cavalls, també s'hi muntava un restaurant. A canvi de mans aquest restaurant s'ampliava .
A l'octubre de 2019, era en venda per més de 900.000€
Cruells





El camí de Cruells, des de Planoles, s'agafava abans de les Roquetes.
Camí de Croells

Anys després  del 1985.es continuava fent servir per les colònies de l'alberg.
Però a partir de mitjans del 2000, ja era oblidat.
 Però encara es veu per on passava.

El Serrat
El mas del Serrat. damunt el Tosalet.
El Serrat

.
El Serrat tenia molt de terreny
El Serrat

 Els últims masovers Anita Font i Quim Casals també marxaren al 1985 cap a Torelló. El fill Maties,(+2007) no s'hi avenia amb ells.

Cal Dalmau

Era gran mas dins dels poble.
Els últims masovers, Tarruella, ja  no feien de pagès, marxaren al Nadal del 2000, però al propi poble, en una torre damunt dels Pernils.

Cal Dalmau
Cal Tià

 Un mas que ja hi era abans de fer la carretera
 
Cal Tià

Bartomeu Tarruella
Foto de 1997

Cal Tià
Els, últims masovers, els Planell s’estaven a  l’assecador de els Pernils ..... A la guerra de 1936 confiscaren els pernils, uns mil. A ell des de les hores li va quedar el nom de pernilet, fou agutzil. Anaren llavors a cal Tià, a la carretera. El fill : Josep es va casar amb una minyona que venia a l’estiu: l’Elena i tingueren dues filles. Feien de pagessos productors de llet, les vaques se munyien al matí abans de dur-les als prats i al vespres ,ja tornades, ho feien de nou. Vengueren l’última vaca la 1ª setmana de Novembre de 1997. Ja aleshores estaven arreglant la casa al poble vora cal Rafel Un anys després hi marxaren .

A l'any 2000 , tiraven la casa a terra i feien 12 cases, Les filles de l'amo, es quedaren a canvi la dues de l'est
El que fou amo de cal Tià que vivia Alp, Puigcerdà a Mas Rigolisa + el 1992+-
Tot l'enrunament es va dur a Colldeforns per a fer la baixada





(1) A cal Tià hi havia la Teresa, als anys 1960 i 1970, era la que punxava, posava les injeccions.





Joan Benet if                                          Gener 2020

 LLIBRE DE PLANOLES

 El llibre està dedicat bàsicament a parlar del segle XX, això, no vol pas dir que també surtin esqueixos  d’abans o ja del segle XXI

També dir que de vegades Google, des que ha canviat el sistema a la primavera,2020, fa canvis en les adreces per això de vegades no es troba.

També hem de saber que les empreses, o Institucions ,Gene o particulars, paguen a google perquè la recerca no surti  a la primeres pàgines.





https://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2021/02/llibre-de-planoles.html

Joan Benet if