Powered By Blogger

diumenge, 31 de juliol del 2011

El Camí dels Ventolanesos

El Camí dels Ventolanesos

El Camí dels Ventolanesos, és el que uneix el Collet de les Barraques amb Núria, passant per la Font de l’Home Mort, el Collet d’Estevenís, la Collada de la Font Alba i Núria. Era fet servir pels romeus de la Vall de Rigard. També s’havia fet servir com a camí d’abast, duent amb les mules, lloses, del Lloser de Planoles , per a fer la teulades al Santari de Núria. Potser és diu del Ventolanesos, perquè era el poble més aprop del Collet de les Barraques. Encara que els ventolanesos hi passaven, els altres pobles ho feien una mica més amunt, al lloc denominat Cogolia, trovant-se amb el camí un pel enllà.
Aquí agafem el camí dels Ventolanesos

Avui en dia la pista que hi ha cap a la Vacarissa, esborra el camí que passava una mica més avall. Aquest camí fou recuperat als anys 80 i marcat de blanc-groc als 90. Ja que s’havia ofert als GR-FEEC I aquests no ho havien acceptat. Però al 2006 els del Gr es varen posar sobre el tram cap a la Font de l’Home mort ja que a aquest camí s'hi feia manteniment, mentre que el seu s’anaba tapant de les branquesdels arbres, perque no el mantenien.
La font de l'Home mort, el Gr anava vall enlà

I al 2007 , per enveja, ja que hi passa força gent, s’hi posen a la resta del camí , fent-se els amos. I pintant o esborrant els senyals originals des de Núria fins a Font Alba, on algú ens va posar sobre avís  del fet. Ara part d’ell torna a estar amb els colors groc-blanc.
 El collet d'Estevenís, per ell passa el camí dels Ventolanesos, vers Nüria


Demostren ser esparvers que s’aprofiten de la feina d’altres. Gent que alctualment no hi son i que un bon dia dels 80 varen creure en la seva recuperació, que vaig fer, quan el vaig coneixèr
També al 2009 la Núria -Queralt , s'hi posaren la llastima esque hi posaren més pintura, enlloc de dir seguir els senals tals.
Quan es va fer la pista a Font Alba, amb poc temps va començar a fer-ho servir molta gent ja que cap a Núria era més planer encara que hi haguessin, també ara, que alguns s’en retornen amb el Cremallera , metre l’amo del cotxe s’en torna a peu.
 El camí sortint de la Font-Aba, resta molt fressat, per l'arribada de vehicles. Sembla que no sigui el mateix
 

I aquelles vegades que me veien passar amb el podall i me demanven si podia arreglar algún troç del camí. El camí era marcat tot de groc-blanc fins a Núria i damunt la Creu d’en Riba seguint les marrades, que ningú seguia. Uns senyals que en temps de boira havia salvat a més d’un i que encara serveixen per a tal.