Powered By Blogger

dijous, 19 de març del 2020

La Primavera de Planoles


Primavera: esclat, obertura.

Doncs perquè la carretera es feu pel mig del poble en lloc de fer-la per fora. Aquesta era la pregunta que jo feia i no tenia resposta del perquè.
Però ara sabrem el perquè.
Començarem la primavera de Planoles, parlant de la carretera que la travessa.
El camí de cal Masuret fet per enllaçar el camí ral amb el poble, a mitjans del segle XVIII, va fer dues partions, per sobre la Colomina de Dalt i per sota, la Colomina d'Abaix. I perquè la carretera la feren per la Colomina de Dalt?.
Doncs no era tal carretera, el que es feu fou connectar el poble amb al carretera general. Això era al 1923, encara que l’Esteve de cal Petit Ferrer:  o va ser al 1910!.  Al 1923 també es feia la carretera de Ribes a Pardines.

El poble tenia a dalt la carretera i abaix la via del tren. Així que 20 anys després, 1943, essent alcalde el Sr. Jaume Pous (+1953) de cal Tià, la Plaça,

Cal Tià
 decidí connectar el poble amb el tren. I això es feu per la Colomina d’Abaix.
Carretera de l'estació

La llet
 Això possibilità, baixar amb carro les lleteres, que baixava el tren

Els carrers estrets i rectes, També hem de pensar que el carrer passava per darrera telèfons, ja que encara hi havia muntanya i horts.
Carrer de telèfons


El Sevi Bover, ho havia vist. Doncs es tirà tot a terra i així es feu la plaça de la Baronia uns nous edificis com cal Nòfre.


Ara,1951, tenim d’alcalde  en Climent Cabrafiga, Cal Dalmau. Ja s’eixamplen els carrers, alguns casa nova, altres la modifiquen. Cal Cosp i el forn, els hi va tocar els revolts, per això en corba.
El alcalde va urbanitzar al 1954, el canaró del greix, camí que duia a l'estació. Hi va fer esgraons amb pedra dita de Figueres
Canaró del Greix

A començament de 196x, ja eren fets  de nou els edificis afectats.
I ara la 2na primavera. 
Aquesta comença essent alcalde el Sr Dionís Palau,1961,  aquest ja abans tindria en ment la compra  d’una màquina per fer carrers. I així al 1962 urbanitzava la serreta de Planés, per això un pont per travessar el riu.

Serreta de Planés

Serreta de Planés

Pont Fornells
 El pont era força senzill, Unes parets de suport, Unes vigues de ferro i fustes travesseres tapades amb sorra.

També urbanitzava la Colomia de Dalt

Colomina de dalt
 i la d’Abaix, feia la carretera de cal Gasparó i la pista de Font de la Vena i la del collet
 



Joan Benet if                                            Març de 2020





 LLIBRE DE PLANOLES

 El llibre està dedicat bàsicament a parlar del segle XX, això, no vol pas dir que també surtin esqueixos  d’abans o ja del segle XXI

També dir que de vegades Google, des que ha canviat el sistema a la primavera,2020, fa canvis en les adreces per això de vegades no es troba.

També hem de saber que les empreses, o Institucions ,Gene o particulars, paguen a google perquè la recerca no surti  a la primeres pàgines.

 

ELS CAPITOLS

 

https://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2021/02/llibre-de-planoles.html

Joan Benet if