Powered By Blogger

dimarts, 21 de febrer del 2012

LA PLANTADA D'ORMOIER-EL VILAR DE TALAIXÀ-EL TOLL-CABESSES-EL VAQUER

Sortim de la Muntada, a 4 quilòmetres d'Oix.Tenim 2/4 de 9- Desseguida travessem la Riera de Beget per una planca possada per la UEC de Girona. (1954-2001)-La Palanca del Samsó
Planegem una mica, travessant un prat del Samsó, casa enrunada que ens queda per sobre nostre, per girar a la dereta i seguir la pista amunt que porta al Vilar . Puja fent revolts que de vegades estalviem fent el que en part era el camí antic. Abans d'arribari, a la dereta trobem un aveurador i després la font
No sabem perquè els Amics de ….., varen obiar la seva recuperació.


A la dereta per sobre i amb un mur arrodonit, tenim l’era de la casa, que també la tenim per sobre i és per on tornarem.

Seguim a tocar un tancat i amb un petit desnivell matingut, durant un temps. Desseguida trobem un del dos cables, que ja tenen cap a 100 anys, i uns metres més el segon cable. Cables que es feien servir per a baixar fusta. Arribem a una plaça carbonera . Més enllà, quan portem poc més de mig quilòmetre del Vilar deixem un camí que baixa al Ripoll. I 150 metres després un caminoi que puja a les Fontiques  i 100 metres després el camí a Hortmoier  (Ormoier) a l’esquerra, avall i ben fressat.
En aquesta balconada, molta vista. I a aquella lleixa hi passarem de tornada, després de pujar l'escaler
-I aprofitar per aclarir, que en aquesta foto estem per damunt el cingle del MIGDIA,que erroneament, es pensa que és allà a l'altra banda.
'Aquell dia  i el sol que m'il.liminava de cara ,comencà a il.luminar la paret d'en front,era migdia' J. Benet, fa uns anys en intentat aclarir el lloc del non

 200 metres més i arribem al Toll,que travessem sense problema i continuem enllà Ara anem pujant per l'altra banda i a 600 metres més, trobem un camínoi a la dereta que ens porta a la balma-cova del Toll 
La Balma del' Toll', Carboners 
 Pugem a trobar l’Escaler de can Cabesses (o Cabeces ?), casa que ens queda força avall ,per sota i que no veiem. Damunt de la casa ja hi ha un escaler, nosaltres fem la segona part que és força llarga i ens fa guanyar un gran desnivell.
El llarg escaler

Ja per damunt s'ens obra la vista, el camí gira a la dereta , nosaltres aprofitem per a esmorzar,son 3/4i 5 d'11, estem  150 metres per sota el Tossal Gros. 
Hi ha gana! nyam, nyam


Deixem el caminoi que puja al Tossal Gros,8 minuts després d'esmorzar, anem seguint a tocar seguint la paret del cingle.


Allà la paret de la Feixassa

I al fons el pujant de la Soca, cap a l'esquerra



El lloc s'ho mereix


Aquestes parets  a la dereta
del Toll, té a l'altre banda i per sota els cingles la paret del Migdia (on toca el Sol a la seva hora).

Seguint hi trobem un petit pas a traves que fem a ‘quatre mans ‘, i que el podiem fer per sota, després d’aquí veiem neta la maginifca paret que ens acompanya. Ja enllà trobem senyals (gorc,vermell,blanc) del camí que vé de la Feixassa i Meians.
Aquí deixem el camí.o agafem e lque ve de...

Ara el seguim avall. Sortim de nou al Toll, decantantan-nos a l’esquerra. Baixem uns metres i tornem a gafar el camí a l’esquerra. Davant i per sota tenim el Salt de Sallent del Toll.
Avall hi ha el Salt del Sallent
 A la dereta veiem un senyal Blau, que és del camí , quan hi havia una passera, què per la baixada del terra, va dexapareixer.
Désprés d’una inicial pujada,i no gaire més i passem a tocar una petita cova una mica més i

 comencem a baixar . Baixem fins ser per sota el Salt del Sallent
Trobem el camí d'anada .Deixem els senyals que continúen cap a Hortmoier i desfem camí fins  el Vilar. Aquí hem de pujar a l’era, arrodonida amb un mur, i anar cap a la casa.
La casa del Vilar
, més enllà hi ha l'era
seguim planers, fins al torrent de la Fau, abans trovarem restes d’uina manguera per dur aigua al Vilar, que l’anava a buscar a la font per sobre notre, i a tocar la casa de la Fau. 

La font esn queda a dalt a l'esquerra. vora la casa
 Continuem seguint, fins que quan soms vora la casa del Vaquer, podem anar a buscar la pista que hi puja o seguir el camí que també puja i que surt més enllà o per damunt la casa , camí que va cap a Talaixà i que per aixó trobem ja senyals.
Ja per sobre la pista, a l'esquerra el camí que va al clot d'Escaladuix i a altres llocs

Entrem a la casa del Vaquer, amb las parets recuperades i pendetn de fer-ho amb la teulada. Nosaltres aprofitem per a dinar.


Passant per davant i seguint planers
Per allà comencen a marxar

 anem a passar el torrentdel Vaquer.
Torrent del Vaquer

 A 100 metres deixem el camí que puja a Talaixà.Més enllà deixem el camí que seguiriem pel Grau d’Escales, a 150metres, cap a l’ermita d'Escales; nosaltres girem  a la dereta avall , per un antic camí drecera, però si seguiem una mica enllà, després girarirem a la dereta  seguint el camí que ara trovem més avall i seguim ja cap als Plans de la Plantada on finalitzem aquesta sortida

I dir que la  XVII Embardissada  de 17 d'abril de 1994, passà per aquest llocs-
 Oix, Romagueres, Mestrecà, les Feixanes, Cabesses, Cingle de Migdia, Font del Teix, Corral de les Grateres, la Devesa, Bac del Vaquer, Oix-

I també anys després, la XXVIII ,el 17 d'abril del 2005-Oix,el Vilar de Talaixa, el Toll, pujant Gros, puig de les Bruixes, Talaixà, grau d'Escales, Oix.
-ja penjaré alguna foto-m'en recordo que sortin del Toll, ja als prats de Meians hi havia força gent menjant i que a punt de pujar al puig de les Bruixes, una me persseguí
I a la una,  ja era de tornada a Oix Havent sortit uns minuts abans de les 8

I per acaba la ruta: